Voimailu

Ranua Power Weekend/Peräpohjolan vahvinmies kilpailu 6.8.2022 

 

Ranuan Peuran voimalujaosto apujoukkoineen järjesti Hillamarkkinoiden yhteydessä Peräpohjolan vahvinmies kilpailun. Vesisade ei menoa haitannut ja yleisö pääsi hämmästelemään kisailijoiden voimannäytteitä. Lue alta voimailujaoston ja seuran puheenjohtajan Santeri Aholan ansiokas kuvaus kisapäivästä. 


 

Kuva: Jorma Kuukasjärvi

 

Nyt se on ohi!!

Nimittäin ensimmäiset Ranuan Hillamarkkinoiden Peräpohjolan vahvin kilpailut.

Ranualla oli sateinen ja synkkä päivä. Synkkänä ei kuitenkaan olleet mielet, kun Peräpohjolan vahvimmat kohtasivat kovassa taistossa Ranuan Hillamarkkinoilla. Ihmisiä oli sateesta huolimatta paljon paikalla ja tunnelma oli erittäin hyvä. Tapahtuma selvästi kiinnosti markkinaväkeä ja voimanlumo ei ole menettänyt merkitystään uusien tuulien tuiskeessa.

Päivä aloitettiin kisapalaverilla, jossa saimme hyvässä hengessä lyötyä päivän kuviot lukkoon. Tämän jälkeen siirryimme ensimmäiseen kivenkovaan lajiin, jossa laitettiin päivää varten koneet käyntiin täydellä teholla. Lajina oli Armover kelkanveto, jossa tarkoituksena on istualtaan tukea vasten vetää 225 kiloa painavaa kelkkaa 15 metrin matka mahdollisimman nopeasti. Tässä lajissa olisi itse Hulkillakin ollut ongelmia saada kelkkaa liikenteeseen, sillä köysi oli läpimärkä, mikä vaikeutti jo ennestään hankalaa tehtävää. Taistelu voitosta oli tuima. Puolen tusinaa jätkää oli parin sekunnin sisällä ja voitosta käytiin armoton taistelu. Lajivoittajaksi selviytyi tiukassa kisassa Tornion vetokone Jarno Kangas. Tiukan vastuksen Jarnolle tarjosi Kemin konkari Mikko Kiviharju. Tulokset alla.

1. Jarno Kangas 18,13 sek.

2. Mikko Kiviharju 18,29 sek.

3. Jouni Innanen 18,8 sek.

4. Matti Brunfeldt 18,9 sek.

5. Joni Rautiainen 19,2 sek.

6. Kalle Ahola 19,3 sek.

7. Ville Pulli 22,66 sek.

8. Mikko Oinas 23,9 sek.

9. Petteri Kuoksa 28,2 sek.

10. Simo Mäkitalo 29,1 sek.

11. Santeri Ahola 34,1 sek.

Armover kelkanvedon jälkeen otettiin hetki happea, jonka jälkeen voimailijat siirtyivät hillatorin esiintymislavalle tukkipunnerruksen kimppuun. Lähtöpaino oli 80 kiloa ja tukkiin laitettiin joka kierroksella 5 kiloa lisää. Tällä ”viimeinen mies ylhäällä” tyylillä edettiin siihen pisteeseen asti, että vahvin oli selvillä. Ruostetta ei ollut ilmassa, vaikka sade piiskasi tannerta. Ranuan kunniaa edustava Santeri Ahola tarjosi kovan vastuksen ulkopaikkakunnan miehille sijoittuen kolmanneksi tässä lajissa yhdessä Matti Brunfeldtin kanssa. Neljä miestä ylsi 120 kilon kerhoon ja Rovaniemeläinen nykyään Helsinkiin asettunut voimanpesä Kalle Ahola pukkasi lopulta suorille käsille 130 kiloa, ottaen vakuuttavan sarjavoiton. Tornion Jarno Kangas tarjosi Kallelle uljaan vastuksen tässä lajissa nostaen 125 kiloa käsien nokkaan. Kallella jäi vielä hänen sanojensa mukaan paukkuja varastoon, mutta nyt täytyi säästää voimia myös viimeisiin lajeihin. Tulokset alla.

1. Kalle Ahola 130 kg

2. Jarno Kangas 125 kg

3. Santeri Ahola 120 kg / Matti Brunfeldt 120 kg

4. -

5. Joni Rautianen 115 kg

6. Jouni Innanen 105 kg / Mikko Kiviharju 105 kg

7. –

8. Ville Pulli 100 kg

9. Simo Mäkitalo 95 kg

10. Petteri Kuoksa / Mikko Oinas 90 kg

Tukkipunnerrus operoinnin jälkeen meidän voimalliset Hillanpoimijamme siirtyivät välittömästi Hillaämpäri Krusifiksin pariin. Lajin ideana on pitää 11 kilon hillaämpäreitä sivuilla kädet suoraan ojennettuna mahdollisimman kauan. Tämä laji vaatii ennen kaikkea suurta sinnikkyyttä ja suomalaista sisua. Tässä lajissa ykköseksi kruunattiin isojen mörssärien yllätykseksi meidän peräpohjolamme todellinen tehopakkaus Joni Rautiainen. Joni pysyi paikallaan, kuin muinaisen antiikin kreikan kivipatsaat. Vielä vuosituhansienkin jälkeen on sukupolviemme Ranualaiseen muistikarttaan piirtynyt Jonin kuva Hillaämpärit kädessä. Suoritus ei jättänyt ketään kylmäksi. Kalle Ahola tarjosi Jonille kovimman vastuksen. Mainittakoon, että Joni on lunastanut paikan Floridan auringosta ja lähtee mittelemään voimistaan maailman parhaita kevyensarjan miehiä vastaan Amerikan mantereelle. Tsemppiä Jonille tulevaan koitokseen. Tulokset alla.

1. Joni Rautiainen 1 min 10 sek.

2. Kalle Ahola 1 min 5 sek.

3. Jarno Kangas 1 min 3 sek.

4. Matti Brunfeldt 57 sek.

5. Mikko Kiviharju 51,7 sek.

6. Santeri Ahola 46,2 sek.

7. Ville Pulli 42,5 sek.

8. Jouni Innanen 41,8 sek.

9. Petteri Kuoksa 41,5 sek.

10. Mikko Oinas 37,4 sek.

11. Simo Mäkitalo 19,3 sek.

Krusifiksin tuottamien tuskien jälkeen oli aika levähtää hetkinen ja valmistautua koko kropan fyysistä kestävyys ja voimakapasiteettia mittaavaan legendaarisen merimieskävely eli ”merkkarin” pariin. Lajin ideana on kävellä painot niskassa, niin pitkälle kuin jaksaa. Tässä oli kirsikkana kakun päällä, että painoa lisättiin telineeseen 30 kiloa aina 5 metrin välein. Matka startattiin 180 kilon painolla. Tästä eteenpäin viiden metrin välein taakka kasvoi. Ranuan oma poika Santeri Ahola raivasi uran tuleville merimieskävelijöille 330 kilon raudoilla ja 32 metrin yhteismatkalla. Tästä eteenpäin raudan ominaispaino oli suorastaan kevyttä Ranuan sateisessa ja happirikkaassa ympäristössä. Parhaiten happea keuhkoihin sai imettyä Kalle Ahola, joka täräytti sellaiset pohjalukemat, että sen vaikutuksesta uppoaisi jokainen merimieslaiva merien syvyyksiin. Kalle täräytti tauluun 420 kilon tuloksen ja matkan. Ison osaston Matti Brunfeldt merimieskäveli myös ”vaatimattomilla” 420 kilon raudoilla loppumatkasta. Ihmetystä kisaväelle tarjosi jälleen Joni Rautiainen, joka painoonsa nähden kantoi suhteettoman suuria rautoja. Tässä lajissa ei ollut aikarajaa vaan suoritus loppui siihen, kun voimat loppuivat. Tämä tarjosi katsojille hienon show:n ja varmasti joka nostajalla oli tämän lajin jälkeen jokin paikka krampissa tai sitä muistuttavassa muussa atmosfäärisessä tilassa. Erityismaininta voisi todeta, että Mikko Kiviharjulla sellainen meininki mikä ei jätä ketään kylmäksi. Mies juttelee mukavia kahvipöytä juttuja tuomarin kanssa kesken suorituksen 330 kiloa niskassa. Tässä vaiheessa muut kilpailijat tarvitsivat jo rautakankea selkärangan tilalle, että pysyy ruoto suorassa. Hyvä hurtti huumori on aina tervetullutta totisen taistelun tuoksinnan keskelle. Tulokset alla.

1. Kalle Ahola

2. Matti Brunfeldt

3. Joni Rautiainen

4. Jarno Kangas

5. Santeri Ahola

6. Mikko Kiviharju

7. Simo Mäkitalo

8. Jouni Innanen

9. Mikko Oinas

10. Petteri Kuoksa / Ville Pulli

Viimeisenä lajina kilpailijoilla oli luvasssa Maastaveto. Maastaveto nostettiin trapbar tangolla, jossa on nostokahvat sivuilla. Tämä voimailun kuningaslaji haluttiin ottaa viimeisenä lajina kunnioituksena Ranuan hienoja maastaveto perinteitä kunnioittaen. Ranualta löytyy yksi maailman lopullisiin aikakirjoihin jäänyt maastavedon maailmanennätys Veli Kumpuniemen suorittamana. Tässä otettiin miehistä viimeiset mehut pihalle. Ideana oli samanlainen ”viimeinen mies” tekniikka, kuin tukkipunnerruksessa. Joka kierroksella tankoon lisättiin painoa. Lopulta rivissä oli vahvimmat miehet, jotka ratkaisivat kisan voiton kohtalon. Kohtalon painot alkoivat 265 kilon jälkeen, jolloin miehiä alkoi tippua kelkasta, kuin lehtiä puista ennen ensimmäisiä syyspakkasia. Lopulta alettiin pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää, kun tangossa oli yli 300:n kilon vetorautoja. Vakuuttavasti palkintopalli vauhdissa ollut Matti Brunfeldt pisti Kalle Aholan ahtaalle. Kalle kuitenkin löi Hillamarkkinaväelle ja kilpakumppaneilla jauhot suuhun 330 kilon maastaveto suorituksella. Vakuuttavan suorituksen teki jälleen kerran Joni Rautiainen 300 kilon vetoraudoista ja Jarno Kangas hätyytteli 300 kilon haamurajaa 295 kilon suorituksella. Vedon erikoimies Ville Pulli näytti myös vedon mallia 275 kilon raudoilla. Tanner tömisi Hillamarkkinoilla siihen malliin, että maa tärisee vielä tyynellä merellä seuraavan vuoden elokuuhun asti, jolloin toivon mukaan samaa herkkua on taas tarjolla. Tämän jälkeen laskettiin pisteet ja yhteen parhaat kruunattiin. Voiton vei Kalle Ahola muutaman pisteen voimin ennen Tornion väkivahvaa Jarno Kangasta. Matti Brunfeldt oli kolmas ja nyt varmasti on Lapin Riskein kisan epäonnistumiseen saatu balsamia haavoihin. Joni Rautiainen oli neljäs ja kaukana ei ollut, että olisivat isot miehetkin joutuneet pöydän alle tämän miehen käsittelyssä. Konkari Mikko Kiviharju oli viides ja järjestävän seuran Ranuan Peuran Santeri Ahola kuudes. Kisojen yksi tyylikkäimpiä suorittajia Jouni Innanen oli seitsemäs ja vanavedessä seurasi häntä kahdeksantena Ville Pulli. Yhdeksäntenä oli Petteri Kuoksa. Kisojen hienon annin täydensi kymmenentä Mikko Oinas ja yhdestoista oli Simo Mäkitalo. Alla lajitulokset ja kokonaistulokset.

1. Kalle Ahola 330 kg.

2. Matti Brunfeldt 305 kg.

3. Joni Rautianen 300 kg.

4. Jarno Kangas 295 kg.

5. Ville Pulli 275 kg.

6. Santeri Ahola 265 kg.

7. Petteri Kuoksa / Jouni Innanen 255 kg.

8. –

9. Mikko Oinas / Mikko Kiviharju 235 kg.

10. –

11. Simo Mäkitalo 215 kg.

 

Lopputulokset lajipisteissä.

1. Kalle Ahola 44 p.

2. Jarno Kangas 41 p.

3. Matti Brunfeldt 39,5 p.

4. Joni Rautiainen 38 p.

5. Mikko Kiviharju 26 p.

6. Santeri Ahola 23,5 p.

7. Jouni Innanen 23 p.

8. Ville Pulli 17,5 p.

9. Petteri Kuoksa 9,5 p.

10. Mikko Oinas 8 p.

11. Simo Mäkitalo 7 p.